5a. Wenskaart Offerfeest
2005 Hindoe groep rond altaar
2005 Hindoe groep rond altaar
2005 Ohm teken
Concert 2011.2
Concert 2013 algemene repetitie Servische kerk.jpg
concert2010.la main tendue3.jpg
Davidsfonds.2.jpg
detail14
detail15
Detail16
Dialoogdag Lucerna 29 maart 2011 (2).jpg
Dialoogdag Lucerna 29 maart 2011.jpg
foto 25 maart 2010.jpg
Front5
front6.jpg
front7
front8
Jeugddag 11.11.2011.dialooggroep.1.jpg
Koran in moskee Genk.jpg
Lunch in Abrahamhuis.jpg
Marokkaans koor in protestantse kerk Interreligieus concert 2010.jpg
P6060013

Kathedraal 2008


Op zondag 23 november 2008 vond in de Sint-Michielskathedraal het slotmoment plaats van de Ontmoetingsweek. Twee zanggroepen, beide bestaand uit zes mannelijke zangers, slaagden erin aan het publiek te tonen wat hen verbindt, namelijk lofliederen zingen tot God. De katholieke groep Cappella Pratensis, bracht vooral smeekbeden (Miserere en Kyrie) in de muziek die haar eigen is: die van de renaissance (15de en 16de eeuw). Het waren meerstemmige liederen in het Gregoriaans, zonder instrumentale begeleiding. De zes beroepszangers zongen steeds rond een grote houten standaard, waarop een exemplaar lag van een partituurmanuscript uit die tijd. De Brusselse groep Achadilia zong, zoals het in de islamitische traditie de gewoonte is, eveneens a capella, dus zonder instrumenten. Dat was, naast de religieuze inhoud van de liederen, een tweede punt van overeenkomst tussen beide zangstijlen.
De beide ensembles zongen eerst enkele liederen los van elkaar (de klanken kwamen telkens uit een andere hoek van de kerk). Gaandeweg echter ontmoetten ze elkaar en speelden ook in op elkaars melodie. Zo zette het moslimkoor op een bepaald moment zijn melodie in op dezelfde toon als het katholieke koor was geëindigd. Meer nog: al neuriënd ondersteunde de ene groep de andere. Als orgelpunt lieten de twee groepen elkaars melodie door elkaar lopen, wat een vreemde samenklank met zich meebracht, die toch aangenaam bleef nawerken.
Het concert wilde aantonen dat de interreligieuze ontmoeting ook op artistiek vlak mogelijk is. Via de kunst en de muziek kunnen beide tradities en culturen elkaar vinden. Ondanks het arre waarr (sneeuw en wind), vonden een tweehonderdtal mensen de weg naar dat evenement.
 Terug naar overzicht