5a. Wenskaart Offerfeest2005 Hindoe groep rond altaar2005 Hindoe groep rond altaar2005 Ohm tekenConcert 2011.2Concert 2013 algemene repetitie Servische kerk.jpgconcert2010.la main tendue3.jpgDavidsfonds.2.jpgdetail14detail15Detail16Dialoogdag Lucerna 29 maart 2011 (2).jpgDialoogdag Lucerna 29 maart 2011.jpgfoto 25 maart 2010.jpgFront5front6.jpgfront7front8Jeugddag 11.11.2011.dialooggroep.1.jpgKoran in moskee Genk.jpgLunch in Abrahamhuis.jpgMarokkaans koor in protestantse kerk Interreligieus concert 2010.jpgP6060013

Protestantse kerk 2009


Op zondag 7 juni 2009 verzamelden honderdvijftig protestanten, katholieken, moslims en hindoes in de protestantse kerk aan de Nieuwe Graanmarkt. Reden voor die multiculturele samenkomst was het tweede interreligieus concert dat daar plaatsvond. Op initiatief van dominee Fuite konden de organisatoren muzikanten uit drie verschillende spirituele tradities presenteren. Met een programma van muziek, zang en poëzie wilden ze aantonen dat religie niet tot verdeeldheid hoeft te leiden, maar tot wederzijds respect oproept. Naast een eigen gedeelte reikten de christelijke, islamitische en hindoezangers elkaar de hand in een ontmoeting over de grenzen van elkaars traditie heen. Zo kwam eerst de Roemeense tenor Ciprian Popescu aan bod. Hij zong drie liederen uit de byzantijnse traditie, zonder begeleiding van instrumenten, zoals dat in zijn kerk de gewoonte is. Na een korte meditatietekst uit het hindoeïsme, bracht Paramita Chakraborty een sacrale dans ten tonele. Daarin drukte zij de geboorte van de kosmos uit, de tegenwerkende krachten van het kwaad en de uiteindelijke overwinning van geluk, vrede en goedheid. Dat fel gesmaakte onderdeel werd gevolgd door Indische tablamuziek en zang. Als derde in de rij stelde de Tunesische Ghalia Benali gezangen uit de soefitraditie voor, begeleid op de Arabische luit en door een percussionist. De verschillende optredens werden met elkaar verbonden door telkens drie gongslagen, wat het geheel een boeddhistisch tintje meegaf. Orgelpunt werd het slotmoment waarbij alle artiesten het Sanctus uit de Roemeens-orthodoxe liturgie met elkaar meezongen, ieder met eigen klank en kleur. Tijdens de repetitie op de vooravond ontdekten de muzikanten dat ze snel op elkaar afgestemd raakten. Het is eigen aan professionele zangers, afkomstig uit een diep spirituele cultuur, creatief om te kunnen gaan met elkanders zangstijl.

Voor het Interreligieus Concert werd samengewerkt met de plaatselijke Protestantse Kerk, het Davidsfonds, VOEM en het Brussels Puja Committee (BPC).
 Terug naar overzicht