5a. Wenskaart Offerfeest
2005 Hindoe groep rond altaar
2005 Hindoe groep rond altaar
2005 Ohm teken
Concert 2011.2
Concert 2013 algemene repetitie Servische kerk.jpg
concert2010.la main tendue3.jpg
Davidsfonds.2.jpg
detail14
detail15
Detail16
Dialoogdag Lucerna 29 maart 2011 (2).jpg
Dialoogdag Lucerna 29 maart 2011.jpg
foto 25 maart 2010.jpg
Front5
front6.jpg
front7
front8
Jeugddag 11.11.2011.dialooggroep.1.jpg
Koran in moskee Genk.jpg
Lunch in Abrahamhuis.jpg
Marokkaans koor in protestantse kerk Interreligieus concert 2010.jpg
P6060013

Suggesties 4 oktober 2019


Suggesties 4 oktober 2019

Welkom bij het initiatief 'Vredestichters gezocht'.

Dit is geen oproep om aan de reeds bestaande evenementen er nog een zoveelste aan toe te voegen. Wie hier terechtkomt, wil van zichzelf en van de medemens een 'nieuw evenement' maken; een verinnerlijkte vredesmens voor wie grenzen en verschillen geen hinderpaal hoeven te zijn om met elkaar samen te leven. Religies en levensbeschouwingen roepen daartoe op. Wil jij op het diepste menselijke niveau meewerken aan de realisatie ervan en de boom van eenheid en samenhorigheid dag na dag doen groeien? (Waarom een boom als symbool?)

SUGGESTIES, naar aanleiding van het feest van Franciscus en de 800ste herdenking van de ontmoeting met de sultan van Egypte (4 oktober 2019).

1. Bezinningtekst. Thema: verbondenheid en harmonie scheppen in de intermenselijke verhoudingen op planeet Aarde, ons gemeenschappelijk huis.

Om eenheid tussen mensen en volkeren te stimuleren, mogen we niet voorbijgaan aan de grond die mensen en volkeren, ja heel de natuur, draagt: onze lieve planeet Aarde. In de Indische traditie is een mooie hymne aan de aarde terug te vinden, meer bepaald in het laatste deel van de oudste Vedische geschriften: Atharva Veda, hoofdstuk XII. Indien we abstractie maken van de specifieke verwijzingen naar de hindoe kosmologie kunnen we, ongeacht onze persoonlijke spirituele achtergrond, met overtuiging deze verzen in de mond nemen als een poëtische bezinning over het eeuwenoude draagvlak waarop we zo vaak onze voeten plaatsen.
Hymne  aan de Aarde

2.   Muzikale inspiratie.   

In een land waar de sociale en levensbeschouwelijke cohesie vaak ver te zoeken is, zingen Joden, moslims en christenen, jong en oud, waarvan velen elkaar weinig of niet kennen samen een vredeslied in drie talen (Engels, Hebreeuws en Arabisch). Een heus interreligieus concert,  zonder professionele koren, maar met mensen van goede wil. Of hoe muziek mensen kan verenigen en nutteloze debatten doet verstommen. Neem de klanken en de eenvoudige tekst regelmatig in je op en laat je erdoor dragen gedurende de volgende dagen en nachten...

'One love, one heart, let's get together and feel all right.'
Kijk en beluister hier...       (Onderaan rechts op het scherm kan je onder 'Instelling'
                                       de taal van de ondertiteling wijzigen.)

3.   Stel een symbolische daad.   

Daag mensen op een vriendelijke en uitnodigende manier uit in de dagelijkse omgang met elkaar. Heb je al gemerkt hoe zelden je een onbekende persoon een glimlach gunt, een groet geeft, de deur openhoudt? Waarom beperken we ons tot een minuskuul kleine intieme vriendenkring om vriendschapsbanden te smeden. Is een vreemde  man of vrouw onze warme genegenheid en hulpvaardigheid niet waard?

'Als gij bemint wie u beminnen, wat voor recht op dank hebt ge dan? ... Als gij weldoet aan wie u weldaden bewijzen, wat voor recht op dank hebt ge dan? ... Als gij leent aan hen van wie ge hoopt terug te krijgen, wat voor recht op dank hebt ge dan?' (Evangelie volgens Lucas 6, 32-34) Een goede daad kan aanstekelijk werken, ook als die zonder veel woorden wordt gesteld.

P.S.:

- Deel deze suggesties gerust met anderen. De website van het Expertisepunt Interreligieuze Dialoog           Brussel huisvest dit initiatief in afwachting van de creatie van een eigen site voor World Conference of         Religions for Peace Belgium, de oorspronkelijke initiatiefnemer.
- Indien u zelf over inspirerende citaten en teksten beschikt die je met anderen wil delen, ontvangen wij      die graag, liefst met bronvermelding.
- Volgende suggesties: 20 oktober Diwali (hindoeïsme).


 Terug naar overzicht