5a. Wenskaart Offerfeest
2005 Hindoe groep rond altaar
2005 Hindoe groep rond altaar
2005 Ohm teken
Concert 2011.2
Concert 2013 algemene repetitie Servische kerk.jpg
concert2010.la main tendue3.jpg
Davidsfonds.2.jpg
detail14
detail15
Detail16
Dialoogdag Lucerna 29 maart 2011 (2).jpg
Dialoogdag Lucerna 29 maart 2011.jpg
foto 25 maart 2010.jpg
Front5
front6.jpg
front7
front8
Jeugddag 11.11.2011.dialooggroep.1.jpg
Koran in moskee Genk.jpg
Lunch in Abrahamhuis.jpg
Marokkaans koor in protestantse kerk Interreligieus concert 2010.jpg
P6060013

Suggesties 8 december 2019


Suggesties 8 december 2019

Welkom bij het initiatief 'Vredestichters gezocht'.

Dit is geen oproep om aan de reeds bestaande evenementen er nog een zoveelste aan toe te voegen. Wie hier terechtkomt, wil van zichzelf en van de medemens een 'nieuw evenement' maken; een verinnerlijkte vredesmens voor wie grenzen en verschillen geen hinderpaal hoeven te zijn om met elkaar samen te leven. Religies en levensbeschouwingen roepen daartoe op. Wil jij op het diepste menselijke niveau meewerken aan de realisatie ervan en de boom van eenheid en samenhorigheid dag na dag doen groeien? 
(Waarom een boom als symbool?)


SUGGESTIES, naar aanleiding van het boeddhistische feest BODHI ('ontwaken’), 8 december 2019.

1. Bezinningstekst

‘Hij die zich bekwaamd heeft in het goede en die deze toestand van rust - nirvana - wenst te bereiken, handele aldus: hij zij vaardig, oprecht, volmaakt oprecht, dienstwillig, zachtmoedig en bescheiden. …

Welk levend wezen dan ook - zwak of sterk, klein of groot, aanschouwd of niet aanschouwd, dichtbij verblijvend of veraf, geboren of nog niet geboren - mogen alle wezens zonder uitzondering gelukkig van geest zijn. … 

Laat niemand welke ander waar dan ook verachten in toorn of kwaadwillendheid, laat niemand een ander enig kwaad toewensen
.’ (Suttanipata, I, 8)

Lees hier de volledige tekst van de ‘Metta sutta’, soetra van de liefdevolle welwillendheid.


2. Muzikale inspiratie. 

Muziek in het boeddhisme is heel divers. In principe worden instrumenten alleen aangewend ter ondersteuning van stille meditatie ofwel om het ritme aan te geven bij de recitatie van soetra’s. Vooral in de Tibetaanse traditie bestaan er tal van muzikale attributen en hoort muziek tot de dagelijkse tempelrituelen. In de zentraditie wordt dat meestal beperkt tot enkele klanken bij begin en einde van een meditatiesessie; traditioneel gaat het over ‘slaginstrumenten’ zoals een bronzen gong of houten vis. Heel bekend zijn de klankschalen, die ook buiten de oosterse religieuze cultuur worden gebruikt, onder meer voor rustgevende momenten of als onderdeel van een therapie. In ieder geval schept de muziek een contemplatieve en helende sfeer, zowel naar lichaam als naar geest. 

Luister mee naar deze klankschalen of naar een westerse vorm van zenmuziek, gecomponeerd door jazz klarinettist Tony Scott.


3. Stel een symbolische daad.

Vanuit de oosterse spiritualiteit worden we als levende wezens uitgenodigd de weg naar binnen te gaan, in vereniging met de ons omringende natuur en de gehele levende kosmos. Een ‘nachtwandeling in het bos’, aangeboden door Sebastien Defooz, helpt ons vertrouwen te versterken, eventuele weerstanden of onzekerheden te overwinnen en vooral de dagelijkse overgang van duisternis naar licht bewust te beleven. Ga eens mee op woensdag 11 of 18 december 2019 (vertrek 6u30, einde 9u00 met uitwisseling en ontbijt) of organiseer zulke tocht voor een groep op deze website.


P.S.:

- Weet u iets af over de oorsprong van de bodhiboom? Lees hier een korte duidingstekst

- Deel deze suggesties gerust met anderen. De website van het Expertisepunt Interreligieuze Dialoog Brussel huisvest dit initiatief in afwachting van de creatie van een eigen site voor World Conference of Religions for Peace Belgium, de oorspronkelijke initiatiefnemer.

- Indien u zelf over inspirerende citaten en teksten beschikt die je met anderen wil delen, ontvangen wij die graag, liefst met bronvermelding.

- Volgende suggesties: 23/25 december, n.a.v. Hanoeka en Kerstmis (‘lichtfeesten’ in jodendom en christendom)

 Terug naar overzicht