5a. Wenskaart Offerfeest2005 Hindoe groep rond altaar2005 Hindoe groep rond altaar2005 Ohm tekenConcert 2011.2Concert 2013 algemene repetitie Servische kerk.jpgconcert2010.la main tendue3.jpgDavidsfonds.2.jpgdetail14detail15Detail16Dialoogdag Lucerna 29 maart 2011 (2).jpgDialoogdag Lucerna 29 maart 2011.jpgfoto 25 maart 2010.jpgFront5front6.jpgfront7front8Jeugddag 11.11.2011.dialooggroep.1.jpgKoran in moskee Genk.jpgLunch in Abrahamhuis.jpgMarokkaans koor in protestantse kerk Interreligieus concert 2010.jpgP6060013

Pesah (20 tot 27 april)


Pesach valt steevast op de dag van de eerste volle maan in de lente, want – zoals alle joodse feesten - vindt het zijn oorsprong in de cyclus van landbouwseizoenen. Dit jaar op zaterdag 31 maart. Joden herdenken de bevrijding uit de Egyptische slavernij. Die gebeurtenis markeert eveneens het begin van de joodse natie. Alle rituelen, zowel thuis als in de synagoge, houden de herinnering aan de Uittocht levend. Pesach valt op de 15de dag van de maand Nissan.

In de joodse jaartelling zit men nu aan het jaar 5779, beschouwd als het begin van de schepping. Dat getal werd bereikt aan de hand van bepaalde bijbelse en symbolische berekeningen. Het joodse jaar begint ergens in september en wordt in twaalf maanden ingedeeld, afhankelijk van de maanstand. Bij elke nieuwe maan begint ook een nieuwe maand. Vandaar de achterstand op onze zonnekalender, die elf dagen meer telt.

Sederavond is een avond aan het begin van het acht dagen durende Pesachfeest, waarin joden uit de Haggada lezen, wijn (of druivensap) drinken en een feestelijke sedermaaltijd gebruiken. In Israël wordt één sederavond gevierd, in de diaspora twee. De Haggada behandelt het verhaal van de joodse slavernij in Egypte en de uittocht uit Egypte. Seder betekent letterlijk: volgorde of orde, omdat de gebruiken volgens een volgorde worden uitgevoerd, die eveneens in de Haggada staat. De sedermaaltijd bestaat uit het eten van ongezuurde broden en bittere kruiden en is uitgegroeid tot een maaltijd met als centrum de sederschotel (gevolgd door een uitgebreide maaltijd; afhankelijk van plaatselijke cultuur):   lees de tekst hier verder ...



Terug naar overzicht