5a. Wenskaart Offerfeest2005 Hindoe groep rond altaar2005 Hindoe groep rond altaar2005 Ohm tekenConcert 2011.2Concert 2013 algemene repetitie Servische kerk.jpgconcert2010.la main tendue3.jpgDavidsfonds.2.jpgdetail14detail15Detail16Dialoogdag Lucerna 29 maart 2011 (2).jpgDialoogdag Lucerna 29 maart 2011.jpgfoto 25 maart 2010.jpgFront5front6.jpgfront7front8Jeugddag 11.11.2011.dialooggroep.1.jpgKoran in moskee Genk.jpgLunch in Abrahamhuis.jpgMarokkaans koor in protestantse kerk Interreligieus concert 2010.jpgP6060013

Vaisakhi (14 april)


Vaisakhi is oorspronkelijk een oogstfeest in de Punjab (Noord-West India). De uit die streek afkomstige sikhs herdenken op die dag dat hun eerste goeroe, Nanak, werd geboren in 1469 in de Indische deelstaat Punjab, en dat de tiende en laatste goeroe in 1699 de sikhgemeenschap stichtte. Dat gebeurde via het doopsel met amrit, een zoete stof, dat een hele schare volgelingen onderging. Die vreugdevolle dag wordt gevuld met gebeden in de tempels (gurudwara) en processies met zang en dans. Ook in de Verenigde Staten en in Engeland, waar grote groepen sikhs wonen, wordt dat feest uitbundig gevierd. In de sikhkalender start een nieuw zonnejaar en tevens het oogstseizoen.

Sikhisme promoot, als één van de jongste geloven in de wereld, het concept van één God, gelijkheid, rechtvaardigheid en vrijheid voor iedereen. De religie doet een beroep op zijn volgelingen om een leven van discipline, hardwerken, liefdadigheid en meditatie te leiden. Het accepteert het bestaan van alle geloven en tolereert geen bevooroordeling of onderdrukking op basis van godsdienst, kaste, kleur, geloofsbelijdenis, ras en sekse.

Goeroe Nanak was een leermeester, die zich verzette tegen verkeerde praktijken en onrechtvaardig-heden die geslopen waren in religies en sociale gewoontes die toentertijd op het Indiase subcontinent heersten. Hij legde vooral de nadruk op de grondbeginselen: het geloven in één god, goed moreel gedrag en een harmonische en gelukkige maatschappij. Het zijn leringen, die herhaald zijn door negen Goeroes die hem opvolgden en die de basis van het sikh gedachtegoed vormen.

  De Gouden Tempel in AmritswarTerug naar overzicht