5a. Wenskaart Offerfeest
2005 Hindoe groep rond altaar
2005 Hindoe groep rond altaar
2005 Ohm teken
Concert 2011.2
Concert 2013 algemene repetitie Servische kerk.jpg
concert2010.la main tendue3.jpg
Davidsfonds.2.jpg
detail14
detail15
Detail16
Dialoogdag Lucerna 29 maart 2011 (2).jpg
Dialoogdag Lucerna 29 maart 2011.jpg
foto 25 maart 2010.jpg
Front5
front6.jpg
front7
front8
Jeugddag 11.11.2011.dialooggroep.1.jpg
Koran in moskee Genk.jpg
Lunch in Abrahamhuis.jpg
Marokkaans koor in protestantse kerk Interreligieus concert 2010.jpg
P6060013

Begin ramadan (24 april)


De islamitische vastenmaand begint dit jaar op 24 april (op de dag van de nieuwe maan in de maand ramadan). Door weersomstandigheden komt het voor dat de nieuwe maan in het ene land eerder wordt waargenomen dan in het andere. Dat verklaart het verschil in datum tussen bijvoorbeeld de Marokkaanse en de Turkse gemeenschap. 

De ramadan is voor moslims een belangrijke periode van vasten en geestelijke herbronning. In de moskeeën wordt de gehele Koran gereciteerd. Elke avond na het laatste gebed ('Isha), wordt ongeveer één dertigste voorgelezen, afgewisseld met speciale gebeden en buigingen en rustperiodes. Die devotie staat bekend als Tarawieh (afgeleid van een Arabisch woord dat ‘rust’ betekent).

Er wordt gevast van zonsopgang tot zonsondergang. Seksuele betrekkingen zijn dan uit de boze en de gelovigen dienen extra aandacht te besteden aan hun spirituele vorming en hun verhouding met de medemens, in het bijzonder de hulpbehoevenden. Het valt vaak voor dat 's avonds in de moskee gratis maaltijden worden aangeboden, niet alleen voor de eigen mensen, maar voor al wie wordt uitgenodigd of een maaltijd nodig heeft..

Vanuit medisch oogpunt zou het niet gezond zijn de hele dag niet te eten en vooral niet te drinken. Vooral wie ziek is of medicatie dient in te nemen, kan van de vastenverplichting ontslagen worden. Een alternatieve opvatting luidt dat, wanneer mensen vegetarisch eten, ze precies doen wat God uiteindelijk bedoelde: het hele jaar goed zijn voor mens, dier en milieu. In die zin zou de vastenmaand het begin moeten inluiden van een andere omgang met de medemens en de materiële omgeving. Meestal wordt de ramadanpraktijk beperkt tot de rituele uitvoering ervan tijdens slechts één maand. Terug naar overzicht

до зарплаты