5a. Wenskaart Offerfeest
2005 Hindoe groep rond altaar
2005 Hindoe groep rond altaar
2005 Ohm teken
Concert 2011.2
Concert 2013 algemene repetitie Servische kerk.jpg
concert2010.la main tendue3.jpg
Davidsfonds.2.jpg
detail14
detail15
Detail16
Dialoogdag Lucerna 29 maart 2011 (2).jpg
Dialoogdag Lucerna 29 maart 2011.jpg
foto 25 maart 2010.jpg
Front5
front6.jpg
front7
front8
Jeugddag 11.11.2011.dialooggroep.1.jpg
Koran in moskee Genk.jpg
Lunch in Abrahamhuis.jpg
Marokkaans koor in protestantse kerk Interreligieus concert 2010.jpg
P6060013

Geboorte Goeroe Nanak (14 april)


Goeroe Nanak werd in 1469 geboren in een hindoefamilie, dichtbij Lahore in het huidige Pakistan. Zeer vroeg reeds weigerde zijn scherpe verstand heel wat rituelen en dogma’s die hem zinloos overkwamen, als wezenlijk voor zijn godsdienstbeleving te aanvaarden. Zijn betrachting was de mensen helder inzicht te verschaffen. Daarom werd hij ‘goeroe’ genoemd. 

Hij had de gewoonte elke dag in het koude rivierwater te baden en al zingend God te loven. Op een dag verdween hij echter in het nabijgelegen woud zonder een spoor achter te laten. Alleen zijn kleren waren langs de rivier blijven liggen. Vrienden gingen naar hem op zoek, maar vreesden dat hij was verdronken. Ondertussen was Goeroe Nanak in diepe trance verzonken. Na die intense godservaring, die als een ware verlichting mag worden beschouwd, sprak hij: “Er bestaat geen hindoe en er bestaat geen moslim!” Van dan af verspreidde hij de boodschap dat alle mensen gelijk zijn en onverminderd door God worden bemind, op welke manier ook zij Hem eer bewijzen.

Dat gaf hem de gelegenheid om zijn boodschap spiritueel uit te diepen: “Aan Gods deur verblijven duizenden Mohammeds, duizenden Brahma’s, Visjnoes en Sjiva’s, duizenden geestelijke leiders en religieuze gewaden, duizenden asceten en mannen in meditatie, goeroes en profeten, mollahs en sjeiks. Niemand van hen zal de innerlijke vrede bereiken zonder de richtlijnen van de ware goeroe na te volgen. Er is één Heer, de Schepper wiens naam de waarheid is.

Lees hier het hele verhaal tot en met zijn opmerkelijke dood...

 De gouden tempel van de Sikhs in Amritswar, India.Terug naar overzicht