5a. Wenskaart Offerfeest
2005 Hindoe groep rond altaar
2005 Hindoe groep rond altaar
2005 Ohm teken
Concert 2011.2
Concert 2013 algemene repetitie Servische kerk.jpg
concert2010.la main tendue3.jpg
Davidsfonds.2.jpg
detail14
detail15
Detail16
Dialoogdag Lucerna 29 maart 2011 (2).jpg
Dialoogdag Lucerna 29 maart 2011.jpg
foto 25 maart 2010.jpg
Front5
front6.jpg
front7
front8
Jeugddag 11.11.2011.dialooggroep.1.jpg
Koran in moskee Genk.jpg
Lunch in Abrahamhuis.jpg
Marokkaans koor in protestantse kerk Interreligieus concert 2010.jpg
P6060013

Geboorte Krisjna (12 aug.)


Krisjna Janamashtmi is een Hindoefeest waarbij op de zevende en achtste dag van de donkere helft van de maand Bhadrapada (1) de geboorte van Krisjna wordt herdacht. Dat gebeurt op typisch Indische wijze met veel muziek, toneel, zang en dans. Thuis staat een zilveren wiegje. Krisjna wordt gezien als de volledige incarnatie van de god Visjnu (onderdeel van de Hindoedrieënheid). Hij werd onder moeilijke omstandigheden geboren toen zijn ouders gevangen zaten. Zijn moeder was een prinses wiens broer jaloers was op haar vele zonen. Hij vreesde dat een ervan hem van de troon zou stoten. Daarom liet hij op een bepaald moment alle pasgeboren jongetjes doden. Krisjna echter werd door zijn vader verwisseld met een pasgeboren meisje en kon op die manier ontsnappen aan het drama.

Op die dag wordt in tempels en op bijeenkomsten voorgelezen uit de Bhagavad Gita, een der belangrijkste geschriften, waarin Krisjna als leermeester centraal staat. Hij geeft mensen goede raad en houdt hen een sterk ethisch leven voor. De Gita kan beschouwd worden als de Bijbel van de Hindoes. Krisjna is de enige godheid die een zeer menselijke zijde vertoont, waardoor hij door sommigen op gelijke hoogte als Jezus wordt geplaatst: God en mens. Hij is trouwens een van de populairste goden en staat aan de oorsprong van de Hare-Krisjnabeweging.

Eén van de verhalen die op deze dag verteld worden, is dat van de ‘Goedhartige Pelgrim’. Op weg naar een tempel die gewijd is aan Krisjna, komt een pelgrim een oude vrouw tegen die hem van haar armoede vertelt. De pelgrim wordt er zo door geraakt dat hij al zijn geld aan haar geeft. De pelgrim moet zijn bedevaart afbreken, maar in de nacht verschijnt Krisjna in zijn droom en zegent hem.

Krisjna wordt vaak afgebeeld met een dwarsfluit. Tijdens zijn jeugd wandelde hij vaak in het bos, al spelend op de fluit, waardoor hij vele herderinnetjes achter zich aan liet lopen.


(1) De Hindoekalender is een maankalender. Elke maand wordt in twee helften verdeeld: de ’donkere helft’ loopt van volle maan tot nieuwe maan, wanneer dus de kracht van de maan afneemt. De ‘lichte helft’ loopt van nieuwe maan tot volle maan (periode van de wassende maan).
  Terug naar overzicht