5a. Wenskaart Offerfeest
2005 Hindoe groep rond altaar
2005 Hindoe groep rond altaar
2005 Ohm teken
Concert 2011.2
Concert 2013 algemene repetitie Servische kerk.jpg
concert2010.la main tendue3.jpg
Davidsfonds.2.jpg
detail14
detail15
Detail16
Dialoogdag Lucerna 29 maart 2011 (2).jpg
Dialoogdag Lucerna 29 maart 2011.jpg
foto 25 maart 2010.jpg
Front5
front6.jpg
front7
front8
Jeugddag 11.11.2011.dialooggroep.1.jpg
Koran in moskee Genk.jpg
Lunch in Abrahamhuis.jpg
Marokkaans koor in protestantse kerk Interreligieus concert 2010.jpg
P6060013

Sinterklaas (6 dec.)


Sinterklaas is gebaseerd op de bisschop Nicolaas van Myra, een Griekse heilige die in de derde eeuw na Christus in Lycië in Klein-Azië leefde. Hij zou een statige oude man zijn met witte baard en haren, rode mijter en mantel. Hij rijdt op een paard de wordt begeleid door een of meer helpers, de ‘zwarte pieten’. Hij stierf op 6 december 342. In 1087, enkele eeuwen na de inval van de moslims in het gebied, werden de stoffelijke resten van de heilige gestolen en naar Bari gebracht uit angst voor vernietiging door de Seltsjoeken.

Hij reist de wereld rond om aan kinderen snoepgoed en speelgoed te brengen, overblijfsel van zijn voorliefde voor kinderen en armen.

Als heilige in het oosterse christendom werd Nicolaas aanvankelijk alleen in het oosten van Europa geëerd, in het bijzonder in Griekenland en Rusland. Omdat Nicolaas de schutspatroon van de zeevaarders was, kreeg hij ook in de West-Europese kustnaties een grote aanhang. Zijn naamdag op de heiligenkalender werd vastgesteld op 6 december. Vanaf dat moment verspreidde zich de Nicolaasverering over heel Europa. Het sinterklaasfeest stuitte in sommige protestantse landen op bezwaren, in het kader van de katholieke heiligenverering. Protestantse predikanten probeerden het feest af te schaffen, omdat zij het als een vorm van bijgeloof beschouwden.

De geografische herkomst van de folkloristische Sinterklaas is volgens de huidige traditie niet meer Klein-Azië of Italië, maar Spanje. Soms wordt erop gewezen dat Zuid-Italië met Bari een deel van de Kroon van Aragon is geweest en de aanduiding Spanje daarom ruimer moet worden opgevat dan tegenwoordig.

 Terug naar overzicht