Asmaandag 19 febr.


Kouloma (Kathara Deftera, Witte maandag, Asmaandag) luidt het begin in van de vastentijd in de oosterse kerktraditie. De dag valt op de maandag zeven weken voor de Paaszondag, 8 april.

In Griekenland wordt die dag met een uitgebreide vismaaltijd gevierd. Wie vlak aan zee woont, rijdt naar de kust om daar buiten aan het water kreeft en inktvis te eten. Er wordt gedanst op oude volksmuziek. Elders wordt uitgebreid getafeld, maar zonder vlees, boter, melk, eieren. Op tafel komt lagana, een traditioneel gebakken brood, zonder gist. Meestal wordt dan ook het huis grondig gepoetst en vooral in de dorpen kerken en woningen opnieuw met kalk gewit.
Het vastengebruik gaat terug op een Bijbelcitaat uit de Profeet Jesaja, hfst 1, 16-18 :

Was u, reinig u! Uit mijn ogen met uw misdaden! Houd op met kwaad doen. Leer liever het goede te doen, betracht rechtvaardigheid, help de verdrukten, verschaf recht aan de wezen, verdedig de weduwen. Kom, laten we de zaak afhandelen’, zegt de HEER. ‘Zouden uw zonden, die als scharlaken zijn, wit kunnen worden als sneeuw? Zouden zij, rood als purper, als wol kunnen worden?”Terug naar overzicht