5a. Wenskaart Offerfeest2005 Hindoe groep rond altaar2005 Hindoe groep rond altaar2005 Ohm tekenConcert 2011.2Concert 2013 algemene repetitie Servische kerk.jpgconcert2010.la main tendue3.jpgDavidsfonds.2.jpgdetail14detail15Detail16Dialoogdag Lucerna 29 maart 2011 (2).jpgDialoogdag Lucerna 29 maart 2011.jpgfoto 25 maart 2010.jpgFront5front6.jpgfront7front8Jeugddag 11.11.2011.dialooggroep.1.jpgKoran in moskee Genk.jpgLunch in Abrahamhuis.jpgMarokkaans koor in protestantse kerk Interreligieus concert 2010.jpgP6060013

Aid al-Fitr (15 juni)


De islamitische vastenmaand eindigt dit jaar op 14 juni (op de dag van de nieuwe maan en dus bij het begin van de op de ramadan volgende maand). Door weersomstandigheden komt het voor dat de nieuwe maan in het ene land eerder wordt waargenomen dan in het andere. Dat verklaart het verschil in datum tussen bijvoorbeeld de Marokkaanse en de Turkse gemeenschap. Dan wordt het feest Id al-Fitr gevierd.

De ramadan is voor moslims een belangrijke periode van vasten en geestelijke herbronning. In de moskeeën wordt de gehele Koran gereciteerd. Elke avond na het laatste gebed ('Isha), wordt ongeveer één dertigste voorgelezen, afgewisseld met speciale gebeden en buigingen en rustperiodes. Die devotie staat bekend als Tarawieh (afgeleid van een Arabisch woord dat ‘rust’ betekent).

Vooral de laatste dagen van die maand zijn heilig, omdat Mohammed dan zijn eerste openbaring zou hebben gekregen. Die vond plaats in het jaar 610 in een grot van de berg Arafat, waar door de engel Gabriël het eerste vers in een lange rij werd gedicteerd. De herinnering aan die nacht heet Lailat al-Qadr (‘Nacht van de Beslissing’, 27ste dag van de maand ramadan). Die nacht brengt bijzondere zegeningen en sommigen brengen hem dan ook wakend door. Het einde wordt gevierd met Eid Al-Fitr (‘Suikerfeest’), dat soms drie dagen kan duren (vgl. tweede kerst- en paasdag). Vele mensen steken zich in het nieuw en bezoeken hun verwanten. Er worden ook geschenken uitgewisseld aan familieleden en vrienden, alsook aalmoezen gegeven aan behoeftigen als uiting van solidariteit met de armen. Er is dus een spirituele en een sociale dimensie aan verbonden (vergelijk de christelijke advent en Broederlijk Delen).

Lees de volledige tekst hier verder.Terug naar overzicht