Holi 2 maart


Het Holifeest is een Hindoestaans feest dat jaarlijks rond de maand maart gevierd wordt. Het is een combinatie van een lente-, verlossings- en nieuwjaarsfeest, op de dag na de volle maan van de maand chaitra. Dat is de eerste maand van de Hindoekalender en valt samen met de stand van de zon die in de sterrenconstellatie vissen zijn intrede doet. De zon staat dan op de evenaar en beweegt naar het noorden, dit houdt in dat het noordelijke halfrond verder opgewarmd wordt door de zon. 

Op het sociale vlak kenmerkt het Holifeest zich door culturele dans, zang, versnaperingen en vooral het strooien met (vaak rood en geel) gekleurd poeder en parfum.

 

Het mythologisch verhaal achter het feest heeft te maken met de koning der demonen. Hij wilde dat hij alleen als enige heerser van het heelal aanbeden werd en vroeg aan Sjiva (de godheid van vernietiging en herstel) om hem onsterfelijk te maken. Op een dag stond Sjiva voor de koning en zei: "Koning, ik heb naar jou geluisterd en beloof je bij deze dat je nooit gedood zult worden. Niet door een mens, niet door een dier, niet als je binnen of buiten bent, niet overdag en niet 's nachts." Eindelijk was de koning der demonen tevreden: hij was immers onsterfelijk geworden! Hij liet iedereen in zijn land weten dat hij niet alleen koning was, maar ook god. Lees hier verder...Terug naar overzicht