5a. Wenskaart Offerfeest
2005 Hindoe groep rond altaar
2005 Hindoe groep rond altaar
2005 Ohm teken
Concert 2011.2
Concert 2013 algemene repetitie Servische kerk.jpg
concert2010.la main tendue3.jpg
Davidsfonds.2.jpg
detail14
detail15
Detail16
Dialoogdag Lucerna 29 maart 2011 (2).jpg
Dialoogdag Lucerna 29 maart 2011.jpg
foto 25 maart 2010.jpg
Front5
front6.jpg
front7
front8
Jeugddag 11.11.2011.dialooggroep.1.jpg
Koran in moskee Genk.jpg
Lunch in Abrahamhuis.jpg
Marokkaans koor in protestantse kerk Interreligieus concert 2010.jpg
P6060013

Aid al-Fitr (24 mei)


Het einde van de ramadan wordt gevierd met Eid Al-Fitr (‘Suikerfeest’), dat soms drie dagen kan duren (vgl. tweede kerst- en paasdag). Vele mensen steken zich in het nieuw en bezoeken hun verwanten. Er worden ook geschenken uitgewisseld aan familieleden en vrienden, alsook aalmoezen gegeven aan behoeftigen als uiting van solidariteit met de armen. Er is dus een spirituele en een sociale dimensie aan verbonden (vergelijk de christelijke advent en Broederlijk Delen).

In islamitische landen is het feest een officiële verlofdag. In westerse landen nemen moslims soms vrijaf, in scholen met veel moslimleerlingen wordt vrijaf gegeven in het kader van de vrij door de school te bepalen vakantiedagen, om te vermijden dat kinderen zonder meer thuis worden gehouden door hun ouders.

Moslims geloven dat de Koran het rechtstreekse woord van God is; daarom is de Korantekst heilig. Het heeft verschillende jaren geduurd om alle verzen te dicteren. Mohammeds leer over de Ene God en zijn oproep tot rechtvaardigheid viel niet in erg goede aarde bij de gevestigde orde van Mekka, die hoofdzakelijk bestond uit religieuze priesters en clanleiders, die meerdere goden aanbaden (polytheïsme). De christenen waren tegen de nieuwe leer gekant, omdat ze vonden dat Jezus onrecht aangedaan werd door hem slechts als profeet te erkennen en niet als Messias, en omdat zijn goddelijkheid werd ontkend. Mohammed stierf op 63-jarige leeftijd en wordt door de moslims beschouwd als de laatste in een lange rij profeten. Hij zou de uiteindelijke openbaring van God hebben ontvangen en het joodse en christelijke geloof vervolledigen.

Elk jaar schuift de ramadan tien dagen vroeger op. De islamitische tijdsberekening brengt inderdaad geen correctie aan ten opzichte van de westerse kalender. (De Joodse kalender doet dat wel.)
 Terug naar overzicht