5a. Wenskaart Offerfeest
2005 Hindoe groep rond altaar
2005 Hindoe groep rond altaar
2005 Ohm teken
Concert 2011.2
Concert 2013 algemene repetitie Servische kerk.jpg
concert2010.la main tendue3.jpg
Davidsfonds.2.jpg
detail14
detail15
Detail16
Dialoogdag Lucerna 29 maart 2011 (2).jpg
Dialoogdag Lucerna 29 maart 2011.jpg
foto 25 maart 2010.jpg
Front5
front6.jpg
front7
front8
Jeugddag 11.11.2011.dialooggroep.1.jpg
Koran in moskee Genk.jpg
Lunch in Abrahamhuis.jpg
Marokkaans koor in protestantse kerk Interreligieus concert 2010.jpg
P6060013

Allerzielen (2 nov)


Met Allerzielen, 2 november, worden de overledenen herdacht tijdens een requiemmis. De nabestaanden plaatsen bloemen op het graf en familieleden ontmoeten elkaar. In veel parochies is het gebruikelijk dat, wanneer een parochiaan wordt begraven, een kruisje achteraan in de kerk wordt opgehangen met daarop zijn naam. Op de eerstvolgende Allerzielen komt de familie van de overledene naar de herdenkingsdienst om het kruisje in ontvangst te nemen. De oorsprong van dat gebeuren dient geplaatst in de gewoonte uit het verleden om te bidden voor alle zielen die nog niet in de hemel zijn, maar in het vagevuur.

Allerzielen stamt uit de Benedictijner kloostertraditie van Cluny, waar het waarschijnlijk in de 10de eeuw voor het eerst werd gevierd. In de 13de eeuw kreeg het de naam Allerzielen. In de hedendaagse cultuur wordt de Keltische traditie van de nieuwjaarsnacht opnieuw boven gehaald: het oude jaar wordt begraven en een nieuw jaar ‘staat op uit het graf’. Halloween heeft dezelfde oorsprong.

In Mexico wordt de ‘Dag van de doden’ gevierd (Día de los Muertos). Men gelooft dat de zielen van kinderen op 1 november terugkeren naar de aarde en die van volwassenen op 2 november. Gedurende het hele jaar bereidt men zich voor op het festival door goederen te verzamelen die men aan de doden zal offeren. In de periode rond de dag van de doden maakt men graven van dierbaren schoon en versiert ze. Sommige rijkere families bouwen bovendien altaren in hun huis. Men bezoekt de graven van dierbaren en offert er voedsel en drank. Na afloop eet en drinkt men het vaak zelf op, omdat men gelooft dat de zielen van de doden de ziel van het voedsel tot zich hebben genomen. De Dag van de Doden vindt haar oorsprong in de tradities van de indianenvolkeren. Bij hen was het gebruikelijk de voorouders en dus de doden te vereren. Men bewaarde schedels en stelde deze tijdens rituelen tentoon om dood en wedergeboorte te symboliseren. Na de komst van de Spanjaarden werd de viering aangepast aan het christendom.


 Terug naar overzicht