5a. Wenskaart Offerfeest
2005 Hindoe groep rond altaar
2005 Hindoe groep rond altaar
2005 Ohm teken
Concert 2011.2
Concert 2013 algemene repetitie Servische kerk.jpg
concert2010.la main tendue3.jpg
Davidsfonds.2.jpg
detail14
detail15
Detail16
Dialoogdag Lucerna 29 maart 2011 (2).jpg
Dialoogdag Lucerna 29 maart 2011.jpg
foto 25 maart 2010.jpg
Front5
front6.jpg
front7
front8
Jeugddag 11.11.2011.dialooggroep.1.jpg
Koran in moskee Genk.jpg
Lunch in Abrahamhuis.jpg
Marokkaans koor in protestantse kerk Interreligieus concert 2010.jpg
P6060013

Diwali (4 nov)


Elk jaar, op de nieuwe maan van de Diwali-nacht, kondigt groot en klein vuurwerk het meest geliefde Indische feest aan. Huizen worden versierd, allerlei zoets wordt door iedereen uitgedeeld en duizenden lichtjes scheppen een fantasierijke sfeer. Diwali is het belangrijkste en kleurrijkste feest in India. Het valt dit jaar op 15 november en duurt vijf dagen.

Dipavali (in het Sanskriet Deepavali: lange rij lichtjes) of Diwali (verkorte schrijfwijze) is het Feest van het Licht in het hindoeïsme en ook van enige betekenis voor Sikhs en Jains . Dan wordt de overwinning gevierd van het goede op het kwade, met speciale verering van de god Vishnu en de godin Lakshmi. De vieringen verschillen naar gelang van de streek in India.

In Noord-India wordt op Diwali de uitgestelde kroning van Koning Rama herdacht. Die vond plaats in Ayodhya na zijn oorlog tegen Ravana, de duivelse koning van Lanka. Ook worden drijvende lampjes op de rivieren en stroompjes los gelaten. Volgens de overlevering is dit ter herinnering aan de terugkeer van Rama (incarnatie van Vishnu), na veertien jaar afwezigheid. In de donkere nacht van de nieuwe maan worden de ingangen van alle huizen verlicht en kleurrijk versierd om godin Lakshmi te verwelkomen, de stralende gemalin van Vishnu en de godin van weelde en roem. Om haar te eren wordt een ritueel gebed gehouden (puja). De volgende dag begint het nieuwe jaar en trekken alle familie nieuwe kleren aan met aangepaste juwelen. Ze brengen een bezoek aan hun familieleden en werkcollega’s met zoetigheden, gedroogd fruit en geschenken. Er wordt dan ook veel gereisd naar alle hoeken van het land. Voor handelaars begint een nieuw boekhoudkundig jaar.
 
Wat er ook in legendes wordt verteld, Diwali is een feestelijke tijd met heel veel shoppingdrukte en eetfestijnen. Rond deze periode wordt het huis volledig gepoetst en eventueel herstellingen uitgevoerd. De rustig brandende lamp symboliseert een verlichte geest. Sommigen beweren dat het lawaai van het vuurwerk de goden attent maakt op het vertier van de mensen. Iedereen vergeet en vergeeft de fouten van een ander. Overal heerst een ware sfeer van vrijheid en vriendelijkheid dat moet uitmonden in een gevoelen van eenheid onder de mensen. Door dat alles wordt de goedheid in het hart versterkt.

De traditionele Lakshmi eredienst vindt thuis plaats gedurende de nacht. Vijf boterlampjes (‘ghee lamps’) worden voor het beeld van de godheid geplaatst; er worden eveneens zoetigheid geofferd terwijl er religieuze liederen gezonden worden. Na de dienst worden in heel het huis lichtjes (‘divas’) ontstoken om het licht binnen te laten en de duisternis uit de wereld te bannen. In de dorpen wordt het vee aanbeden, als voornaamste bron van inkomen. In Zuid-India worden vooral de koeien geëerd omdat ze beschouwd worden als de incarnatie van Lakhsmi.

Voor het ritueel is het beeld van Ganesha en van Lakshmi nodig. Ze worden eerst met water gereinigd, daarna met panchamitra (*) of rozenwater en opnieuw met water. Dan wordt een lamp (‘deepak’) voor het beeld geplaatst. Koekjes en fruit dienen als gewijd voedsel (‘prasad’). Ondertusen worden de beelden versierd met verschillende soorten bloemen en wierook. Deelnemers geven meestal wat geld om aan de armen af te dragen.
Op het einde worden er nog bladeren en kruidnagel bijgelegd. Tot besluit wordt aan God gevraagd om iedereen te zegenen. Naast het beeld van Lakshmi is dat van Ganesha (de godheid met de olifantenkop) noodzakelijk. Deze wordt in elke eredienst als eerste aanbeden.
 Terug naar overzicht