5a. Wenskaart Offerfeest
2005 Hindoe groep rond altaar
2005 Hindoe groep rond altaar
2005 Ohm teken
Concert 2011.2
Concert 2013 algemene repetitie Servische kerk.jpg
concert2010.la main tendue3.jpg
Davidsfonds.2.jpg
detail14
detail15
Detail16
Dialoogdag Lucerna 29 maart 2011 (2).jpg
Dialoogdag Lucerna 29 maart 2011.jpg
foto 25 maart 2010.jpg
Front5
front6.jpg
front7
front8
Jeugddag 11.11.2011.dialooggroep.1.jpg
Koran in moskee Genk.jpg
Lunch in Abrahamhuis.jpg
Marokkaans koor in protestantse kerk Interreligieus concert 2010.jpg
P6060013

Kathina (24 okt.)


Kathina valt op het einde van Vassa, de retraiteperiode die gehouden wordt tijdens het drie maanden durende regenseizoen. Die praktijk geldt vooral voor monniken van het zogenaamde Kleine Voertuig of Theravadaboeddhisme. Het Kathinafeest wordt in kloosters en/of pagoda’s gevierd vanaf de volle maan van de elfde maand in de boeddhistische kalender (meestal oktober). Het feest is enkel geldig wanneer in het betrokken klooster minstens vijf monniken hun retraite hebben gehouden gedurende de hele periode.

Het gebruik van een retraite (’zich terugtrekken’) is afkomstig van het feit dat in landen als India en het Verre Oosten het tijdens het regenseizoen (moesson) bijna onmogelijk is al zwervend en bedelend langs straten en dorpen te trekken. De praktijk gaat terug naar Boeddha’s leven. Vermits boeren in India het merendeel van hun gewassen (waaronder rijst) in het regenseizoen planten en veel soorten dieren in dat zelfde seizoen hun jong krijgen, beperkte Boeddha de mogelijkheden tot reizen voor zijn monniken. Dat was ingegeven om beschadiging van de (rijst)velden en verstoring van het natuurlijk leven (planten en dieren) te voorkomen. Tegenwoordig wordt de periode van Vassa vaak gebruikt om zich meer intens op de praktijk van meditatie te richten. Soms worden ook speciale lessen in bijvoorbeeld de kloosterregel gegeven.

Bij gelegenheid van dat feest schenken gelovigen aan de monniken stoffen om kleren te maken en andere levensnoodzakelijke middelen zoals niet-bederfbare voeding, zeep, enz. Kathina is een woord uit de Pali taal en betekent zoveel als ‘stevig, onwankelbaar’, verwijzend naar de kwaliteit van de monastieke kledij. Een andere uitleg is die van een houten installatie die in Boeddha’s tijd door de monniken werd gebruikt om de kledij te maken. Die constructie werd nadien weer afgebroken.Terug naar overzicht