5a. Wenskaart Offerfeest2005 Hindoe groep rond altaar2005 Hindoe groep rond altaar2005 Ohm tekenConcert 2011.2Concert 2013 algemene repetitie Servische kerk.jpgconcert2010.la main tendue3.jpgDavidsfonds.2.jpgdetail14detail15Detail16Dialoogdag Lucerna 29 maart 2011 (2).jpgDialoogdag Lucerna 29 maart 2011.jpgfoto 25 maart 2010.jpgFront5front6.jpgfront7front8Jeugddag 11.11.2011.dialooggroep.1.jpgKoran in moskee Genk.jpgLunch in Abrahamhuis.jpgMarokkaans koor in protestantse kerk Interreligieus concert 2010.jpgP6060013

Janmashtami (3 sept.)


Krisjna Janamashtmi is een Hindoefeest waarbij op de zevende en achtste dag van de donkere helft van de maand Bhadrapada (1) de geboorte van Krisjna wordt herdacht. Dat gebeurt op typisch Indische wijze met veel muziek, toneel, zang en dans. Thuis staat een zilveren wiegje. Krisjna wordt gezien als de volledige incarnatie van de god Visjnu (onderdeel van de Hindoedrieënheid). Hij werd onder moeilijke omstandigheden geboren toen zijn ouders gevangen zaten. Zijn moeder was een prinses wiens broer jaloers was op haar vele zonen. Hij vreesde dat een ervan hem van de troon zou stoten. Daarom liet hij op een bepaald moment alle pasgeboren jongetjes doden. Krisjna echter werd door zijn vader verwisseld met een pasgeboren meisje en kon op die manier ontsnappen aan het drama.

Op die dag wordt in tempels en op bijeenkomsten voorgelezen uit de Bhagavad Gita, een der belangrijkste geschriften, waarin Krisjna als leermeester centraal staat. Hij geeft mensen goede raad en houdt hen een sterk ethisch leven voor. De Gita kan beschouwd worden als de Bijbel van de Hindoes. Krisjna is de enige godheid die een zeer menselijke zijde vertoont, waardoor hij door sommigen op gelijke hoogte als Jezus wordt geplaatst: God en mens. Hij is trouwens een van de populairste goden en staat aan de oorsprong van de Hare Krisjna beweging.

Eén van de verhalen die op deze dag verteld worden, is dat van de ‘Goedhartige Pelgrim’. Op weg naar een tempel die gewijd is aan Krisjna, komt een pelgrim een oude vrouw tegen die hem van haar armoede vertelt. De pelgrim wordt er zo door geraakt dat hij al zijn geld aan haar geeft. De pelgrim moet zijn bedevaart afbreken, maar in de nacht verschijnt Krisjna in zijn droom en zegent hem.

Krisjna wordt vaak afgebeeld met een dwarsfluit. Tijdens zijn jeugd wandelde hij vaak in het bos, al spelend op de fluit, waardoor hij vele herderinnetjes achter zich aan liet lopen.
  Terug naar overzicht