5a. Wenskaart Offerfeest2005 Hindoe groep rond altaar2005 Hindoe groep rond altaar2005 Ohm tekenConcert 2011.2Concert 2013 algemene repetitie Servische kerk.jpgconcert2010.la main tendue3.jpgDavidsfonds.2.jpgdetail14detail15Detail16Dialoogdag Lucerna 29 maart 2011 (2).jpgDialoogdag Lucerna 29 maart 2011.jpgfoto 25 maart 2010.jpgFront5front6.jpgfront7front8Jeugddag 11.11.2011.dialooggroep.1.jpgKoran in moskee Genk.jpgLunch in Abrahamhuis.jpgMarokkaans koor in protestantse kerk Interreligieus concert 2010.jpgP6060013

Jom Kippour (19 sept.)


In het jaar 622 vertrokken Mohammed en zijn volgelingen uit Mekka en kwamen aan in de oase van Medina. Een van de drie stammen die zich in die oase ophielden, was joods. Op de dag dat Mohammed daar aankwam, vierden de joden Yom Kippour, de Dag van de Grote Verzoening. Op die dag houden joden een strenge vasten en verrichten geen werk. Ook vraagt het Hebreeuwse volk dan om Gods vergiffenis van alle zonden onder het afgelopen jaar bedreven, zowel tegen God als tegen de naaste. Mohammed raadde zijn metgezellen meteen aan mee te vasten:  "Aan wie vast op de dag Asjoera vergeeft God de zonden van het afgelopen jaar". Toen twee jaar later de maand ramadan werd geopenbaard, werd de Asjoeravasten nog wel aanbevolen maar niet langer verplicht gesteld. Moslims die de vastendag behielden, moesten twee dagen volhouden om aldus het verschil met het joodse geloof uit te drukken.

Vooral sjiieten hechten veel belang aan Asjoera. Het is voor hen trouwens de herdenkingsdag van de dood van Hussein, kleinzoon van de profeet. In Irak en Iran is Asjoera de grote rouwdag waarop men de ‘passie van Hussein’ herdenkt. In de straten lopen mannen die zich geselen tot bloedens toe, terwijl de mensen jammeren om de dood van Hussein. Hij werd volgens de traditie vermoord in het jaar 61 van de islamitische tijdrekening (op de 10de dag van de maand Moeharram). Als vierde kalief van de islam bracht hij in 680 in Mekka een leger op de been en rukte op naar Irak. Hij wilde daarmee zijn recht van opvolging in het kalifaat opeisen na de moord op zijn vader Ali, de schoonzoon van Mohammed. Na een beleg van tien dagen van de stad Koufa werden Hussein en zijn leger verslagen door de troepen van kalief Yazid I. De traditie vertelt dat Hussein werd onthoofd en zijn lichaam verminkt in Karbala (Irak), waar zijn graf zich bevindt, dat nu voor de Sjiieten een bedevaartsoord is geworden. Tegelijkertijd worden alle doden herdacht met een bezoek aan de graven van de afgestorvenen.

Asjoera wordt niet in de Koran vermeld, maar wordt ook door de soennieten gevierd, zij het als een minder belangrijk feest. (lees hier verder)

 Terug naar overzicht