5a. Wenskaart Offerfeest
2005 Hindoe groep rond altaar
2005 Hindoe groep rond altaar
2005 Ohm teken
Concert 2011.2
Concert 2013 algemene repetitie Servische kerk.jpg
concert2010.la main tendue3.jpg
Davidsfonds.2.jpg
detail14
detail15
Detail16
Dialoogdag Lucerna 29 maart 2011 (2).jpg
Dialoogdag Lucerna 29 maart 2011.jpg
foto 25 maart 2010.jpg
Front5
front6.jpg
front7
front8
Jeugddag 11.11.2011.dialooggroep.1.jpg
Koran in moskee Genk.jpg
Lunch in Abrahamhuis.jpg
Marokkaans koor in protestantse kerk Interreligieus concert 2010.jpg
P6060013

Navaratri (29 sept.)


Het hindoeïsme is voor vele westerlingen een vreemde religie. Ontelbaar zijn de devoties voor mannelijke en vrouwelijke godheden, die alle zijn terug te brengen tot Brahma (die de scheppende kracht weergeeft), Visjnoe (de kracht die alles in stand houdt) en Sjiva (de vernietigende kracht die plaats maakt voor nieuw te scheppen entiteiten). Die drie komen steeds voor in het bijzijn van hun ‘gemalin’: Saraswati, Parvati en Lakshmi, die elk opnieuw andere aspecten van de goddelijke energie weerspiegelen.

Op het feest van Navaratri staan uitsluitend vrouwelijke godheden in de aandacht van de hindoe eredienst. De eerste drie dagen wordt de realiteit van de vernietigende krachten in het leven in herinnering gebracht (gesymboliseerd door de vertoornde Durga). Vanuit die ervaring gaat de mens op zoek naar het goede, naar God. Gelovige hindoes bidden opdat hun onvolkomenheden en fouten vernietigd worden.

Daarna volgen drie dagen toegewijd aan de ontwikkeling van de positieve krachten in de mens, opdat de wijsheid het zou halen op de brutaliteit. Die spirituele opgang wordt gesymboliseerd door Saraswati, godheid van alle vormen van kennis, toewijding en studie.

Ten slotte worden de drie laatste dagen in het teken gesteld van Lakshmi, die voorspoed en weelde schenkt aan wie zijn plichten heeft vervuld.

Dussera is het woord voor ‘overwinning’, die aan het einde van de negen dagen opdaagt. Het feest wordt ook Navaratri genoemd (‘negen nachten’) wegens de negen dagen van intense devotie.
 Terug naar overzicht