5a. Wenskaart Offerfeest
2005 Hindoe groep rond altaar
2005 Hindoe groep rond altaar
2005 Ohm teken
Concert 2011.2
Concert 2013 algemene repetitie Servische kerk.jpg
concert2010.la main tendue3.jpg
Davidsfonds.2.jpg
detail14
detail15
Detail16
Dialoogdag Lucerna 29 maart 2011 (2).jpg
Dialoogdag Lucerna 29 maart 2011.jpg
foto 25 maart 2010.jpg
Front5
front6.jpg
front7
front8
Jeugddag 11.11.2011.dialooggroep.1.jpg
Koran in moskee Genk.jpg
Lunch in Abrahamhuis.jpg
Marokkaans koor in protestantse kerk Interreligieus concert 2010.jpg
P6060013

Ganesja Chaturthi (10 sept.)


In de hindoemythologie is Ganesja de zoon van de godheid Sjiva en diens gemalin Parvati. Hij beschermt alle levende wezens tegen mogelijke hindernissen in het leven. Dankzij de genade en weelde die aan Hem werden toebedeeld, begint elk hindoeritueel met de aanroeping van zijn naam. Wie een nieuw project start, zal om diezelfde reden een dienst ter ere van Ganesja laten uitvoeren.

De getransplanteerde olifantenkop duidt op onbegrensde wijsheid. Zijn grote oren staan voor de mogelijkheid dat ieder mens naar leraren en anderen luistert en op die manier zijn kennis vergroot. Het muisje, dat zich aan de voet van het beeld nestelt, symboliseert het menselijk ego: net zoals een muis in staat is een grote hoeveelheid graan weg te vreten, loopt de mens het risico zijn eigen wil te vernietigen, waardoor hij de weg verliest die naar wijsheid moet leiden. Alleen door je ego te beheersen, kan je de uiteindelijke verlossing bereiken (moksja).

Tijdens het ritueel gebruikt de priester (pandit) water, rijst, bloemen, belletjes, slingers, reukwerk, kruidenpoeder en wierook om het beeld van Ganesja als een icoon te versieren en te reinigen. Hij maakt voortdurend meditatieve cirkelvormige bewegingen en spreekt mantra’s uit (gebeden). De bedoeling van het ritueel is de onzichtbare God te vereren doorheen het concrete beeld, dat echter slechts één aspect van het goddelijk wezen (Brahman) voorstelt.Terug naar overzicht