5a. Wenskaart Offerfeest
2005 Hindoe groep rond altaar
2005 Hindoe groep rond altaar
2005 Ohm teken
Concert 2011.2
Concert 2013 algemene repetitie Servische kerk.jpg
concert2010.la main tendue3.jpg
Davidsfonds.2.jpg
detail14
detail15
Detail16
Dialoogdag Lucerna 29 maart 2011 (2).jpg
Dialoogdag Lucerna 29 maart 2011.jpg
foto 25 maart 2010.jpg
Front5
front6.jpg
front7
front8
Jeugddag 11.11.2011.dialooggroep.1.jpg
Koran in moskee Genk.jpg
Lunch in Abrahamhuis.jpg
Marokkaans koor in protestantse kerk Interreligieus concert 2010.jpg
P6060013

Rosj Hasjana (7 sept.)


Dit jaar wordt het Joods Nieuwjaar gevierd op 7 september. Volgens de joodse traditie begint dan het jaar 5782 sinds de schepping door God. Die berekening stoelt op het bijbelse aantal generaties sinds Adam. Dat is uiteraard een benadering. In de synagogen wordt het nieuwe jaar aangekondigd door op de ramshoorn (sjofar) te blazen: een oproep om het leven te beteren en de schade die men in de wereld heeft aangericht te herstellen. Op Rosj Hasjana beginnen de tien dagen van omkeer die uitlopen op de Grote Verzoendag (Jom Kippoer). Dan wordt de hele dag in de synagoge doorgebracht met bidden en vasten. Sommige Joden vasten ook een aantal halve dagen tijdens de dagen van omkeer of bekering.

De joodse nieuwjaarsdag valt op de eerste dag van de zevende maand, Tisjri. Leviticus 23, 24 spreekt er over: “De eerste dag van de zevende maand moeten de hoorns schallen. Het zal voor jullie een rustdag zijn, die je als heilige dag samen moet vieren.” Volgens de traditie is de wereld geschapen op rosj hasjana en zal die ook worden geoordeeld op rosj hasjana. Dat nieuwjaar niet in de eerste maand van het jaar valt, heeft te maken met het herfstseizoen, een geschikte periode voor inkeer. Dan heeft de natuur haar jaarkring voltooid en zijn de landbouwgewassen binnengehaald. De Uittocht is vanuit een andere oogpunt belangrijk en dat feest valt wél in de eerste maand, nissan.

Zoals elke sabbat en feestdag, begint ook het nieuwjaarsfeest op de vooravond. Na de dienst in de synagoge wenst men elkaar toe: ‘Moge u voor een goed nieuwjaar opgeschreven zijn’. Bij de maaltijd wordt een stukje zoete appel in honing gedoopt en gegeten, waarbij de wens uitgesproken wordt dat het een ‘zoet’ en goed jaar zal worden. In families van Sefardische traditie wordt er uitgebreider gegeten en met andere symbolische vruchten. Het is de gewoonte om op rosj hasjana naar een zee of rivier te gaan en daar symbolisch, Micha 7,18-20 citerend, de zonden van zich af te schudden, de zakken en kleren uit te schudden, om ‘de zonden te werpen in de diepten der zee’ (“Wie is een God als u, die schuld vergeeft en aan zonde voorbijgaat? U blijft niet woedend op wie er van uw volk nog over zijn; liever toont u hun uw trouw. Opnieuw zult u zich over ons ontfermen en al onze zonden tenietdoen. Onze zonden werpt u in de diepten van de zee. U bewijst Jakob uw trouw.”)


Gebeden uit de liturgie van Rosj Hasjana :

“Eeuwige, onze God, zegen dit jaar en al zijn opbrengsten
 Spreid uw zegeningen over de aarde uit
En vervul ons met de overvloed van Uw gaven
Moge dit jaar geteld worden onder de gelukkige jaren
Wees geloofd, Eeuwige, Gij die de jaren zegent.”

“Dit is de dag van het oordeel
Gij stelt de termijn voor eenieder vast
En Gij beslist over eenieders lot
Op Rosh Hasjana schrijft Gij hem op, en op Kippoer, plaatst Gij uw zegel
Maar boete (Tesjoeva), gebed (Tefila) en liefdadigheid (Tsedaka)
Kunnen de Heer doen terugkomen op zijn besluit.”
 


 Terug naar overzicht