Simchat Tora (29 sept.)
Met Simchat Tora wordt gevierd dat het Joodse volk de Tora bezit en voortdurend eruit leest. Het woord simcha betekent vreugde in het Hebreeuws. Vaak wordt Simchat Tora vertaald in Vreugde van de Wet omdat de 'Tora' een lamp voor de voeten is, ofwel de Jood doet uitgroeien tot wat zij of hij als mens zou moeten zijn. Simchat Tora begint op de 22e van de maand Tishri (nieuwjaarsmaand) uit de Joodse kalender en volgt op de week van het feest Soekkot.
Het is een officiële feestdag en er geldt dus een werkverbod, wat inhoudt dat Joden onder andere geen elektrische apparaten mogen bedienen. Daaronder vallen bijvoorbeeld een auto, een lichtknopje en een telefoon. Enkele andere activiteiten die op sabbat verboden zijn, zijn op een feestdag wel toegestaan, zoals koken of het buitenshuis dragen van spullen.
Op Simchat Tora is de jaarlijkse lezing van de gehele Tora compleet. Op deze dag wordt het laatste deel ervan uit Deuteronomium gelezen, onmiddellijk gevolgd door het eerste hoofdstuk van Genesis. Daardoor vormt de jaarlijkse lezing van de Tora een jaarcyclus en heeft de Tora zelf dus als het ware geen einde. In veel synagogen wordt op die dag gezongen en gedanst en de Tora blij rondgedragen tijdens processies.