Tocht 2004


geen afbeelding

Van jodendom tot tsarendom.

Op 16 mei 2004 werd de vierde interreligieuze Pelgrimstocht gehouden. Dit jaar trokken een honderdtal deelnemers van de As-Salemmoskee naar de Sint-Augustinuskerk in Vorst. Daarna ging het verder van de Maalésynagoge naar de orthodoxe Sint-Jobkerk in Ukkel. Telkens wachtte de groep een warm onthaal met een korte voorstelling van de cultusplaats en de gelovige gemeenschap die er samenkomt.

In de moskee aan de Fonsnylaan werd duidelijk gemaakt hoe moslims met beperkte financiële middelen hun gebouw en imam betalen en dan nog voldoende reserves vinden om tijdens de ramadan aan daklozen en alleenstaanden maaltijden te verstrekken. De katholieke kerk op Hoogtepunt 100 werd in de jaren dertig gebouwd volgens een totaal nieuw concept. Het grondplan volgens het Griekse kruis leende zich perfect voor de vernieuwingen na het Concilie. De rabbijn van de synagoge in de Messidorlaan gaf een indrukwekkende samenvatting van de kern van het joodse geloof. Voor velen was het nieuw te vernemen hoe een synagoge zowel wat bouw als gebedsfunctie betreft de tempel van Jeruzalem oproept. In de Russisch-Orthodoxe kerk aan de Defrélaan werden heel wat ornamenten toegelicht die verband houden met de terechtstelling van de keizerlijke familie en de kerkelijke hiërarchie tijdens de Russische revolutie. Heel wat belangstelling ging ook naar de hoge iconostase. Het is de enige Byzantijnse architectuur uit de 16de eeuw in het Brusselse.

Op de vier plaatsen ontving de verantwoordelijke van de plaatselijke gemeenschap een ingekaderde vredesboodschap. Eén van de citaten, afkomstig van een Japanse zen-monnik, luidde: “Zachtjes klop ik op de deur van het huis dat ik bezoek." Het tweede, van de hand van profeet Baha'ullah : "De aarde is slechts één land, en alle mensen zijn er de burgers van." Alle aanwezigen ontvingen dezelfde tekst op een bladwijzertje, samen met de logo’s van de zeven organiserende groepen. Na de zomervakantie worden ze opnieuw uitgenodigd voor een eventueel bijkomend bezoek per cultusplaats. Dat zal dan gekoppeld worden aan een feest dat in de respectieve gemeenschappen gevierd wordt.Terug naar overzicht