Wat heeft de joods-christelijke dialoog ons gebracht

Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde de dialoog tussen joden en christenen zich van wederzijds wantrouwen naar goede relaties. Joden en christenen weten elkaar nu te vinden als de omstandigheden daar om vragen. In de voorbije jaren is echter de belangstelling voor de dialoog afgenomen. Het belang van ontmoeting en gesprek is daarmee niet kleiner geworden. De huidige tijdgeest, gekenmerkt door populisme en groeiend antisemitisme, toont de noodzaak ervan aan.
Al veertig jaar organiseren de Nederlandse Werkgroep Kerk en Israël Noord-Brabant en Limburg en de Antwerpse Contactgroep voor Joods-christelijke betrekkingen tweedaagse conferenties. Dat jubileum wordt bescheiden gevierd, onder meer met een aantal artikels van een vijftiental schrijvers. Zij waren bereid hun ervaringen met de dialoog op schrift te zetten.
Het resultaat is een bundel zeer lezenswaardige, meestal heel persoonlijke, verhalen als reactie op de vraag “Wat heeft de Joods-christelijke dialoog ons gebracht?”.
Inhoud:
Leo Mock - De smalle brug van wantrouwen naar goede relaties
Tamarah Benima - Liever geen paradijsvogel
Heleen Pasma - Elim in de medine
Lodi van de Kamp - Wat heeft de joods-christelijke dialoog de Joodse gemeenschap gebracht?
Didier Pollefeyt - Onherroepelijk in gesprek
Tzvi Marx - Het belang van de dialoog
Gertrudeke van der Maas – Omwille van de menselijkheid
Marcel Poorthuis - De Islam als derde in het verbond?
Dick Pruiksma - Joods-christelijke dialoog in Europa
Nadine Iarchy - Antwerpenaar onder de Antwerpenaars, een vraaggesprek
Gerard Willems - Jezus’ laatste maaltijd en de evangelieteksten
Peter Tomson - Waar zijn Nieuwtestamentici na 40 jaar dialoog mee bezig?
Joep Dubbink - Het tegoed van Miskottes ‘Als de goden zwijgen’
Michael Mulder - Ontmoeting met het levende Israël
Bestellen:
De paperback van 115 blz. kan besteld worden op het secretariaat van de Antwerpse Contactgroep voor Joods-Christelijke Betrekkingen: Lindelei 30, 2531 Vremde aan € 16 + verzendingskosten.
Of stuur ons een mailbericht met uw naam en postadres en het Expertisepunt Interreligieuze Dialoog doet het nodige: expertise.idb@proximus.be