5a. Wenskaart Offerfeest
2005 Hindoe groep rond altaar
2005 Hindoe groep rond altaar
2005 Ohm teken
Concert 2011.2
Concert 2013 algemene repetitie Servische kerk.jpg
concert2010.la main tendue3.jpg
Davidsfonds.2.jpg
detail14
detail15
Detail16
Dialoogdag Lucerna 29 maart 2011 (2).jpg
Dialoogdag Lucerna 29 maart 2011.jpg
foto 25 maart 2010.jpg
Front5
front6.jpg
front7
front8
Jeugddag 11.11.2011.dialooggroep.1.jpg
Koran in moskee Genk.jpg
Lunch in Abrahamhuis.jpg
Marokkaans koor in protestantse kerk Interreligieus concert 2010.jpg
P6060013

Interreligieuze pelgrimsreis naar Jeruzalem en Bethlehem

Interreligieuze pelgrimsreis naar Jeruzalem en Bethlehem

Op vraag van de Belgische afdeling Religions for Peace, werd tijdens de krokusvakantie een week doorgebracht in Jeruzalem en Bethlehem. Een groep van dertien katholieken en moslims bezocht niet alleen de respectieve heilige plaatsen van jodendom, christendom en islam. De deelnemers exploreerden eveneens de diverse oude wijken met hun soeks, waren aanwezig op een repetitie van de cultuurgemengde muziekgroep Interfaith Encounter Association en gingen het gesprek aan met enkele representatieve vertegenwoordigers van dialoogverenigingen. Een uitgebreid reisverslag volgt later...

Eerste groepsfoto, tijdens het bezoek aan Neve Shalom/Wahat al-Salam/Peace Village, waar een aantal Joodse en Palestijnse gezinnen en alleenstaanden wonen in verbondenheid met elkaar. We bezochten het dorp, gelegen op een heuvel dichtbij de abdij van Latroun (halverwege Tel Aviv en Jeruzalem), de kunstgalerij en de memorial- tuin, ontworpen door een Joodse Armeniër ter nage- dachtenis van alle genociden ter wereld.

Met gids David Moatti doorheen de Joodse wijk in de historisch oude stad van Jeruzalem, heropgebouwd na de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948 en de integratie van Jeruzalem in de Staat Israël (1967). Alleen de Haram as-Sharif (vroegere Tempelplein) bleef in Jordaanse handen.

Ingang van de Heilig-Grafkerk, herbouwd door de Kruisvaarders in de 12de eeuw. Na een halfuur wachten in de rij binnen in de basiliek, konden de deelnemers enkele minuten bezinnen in de grot zelf waar Jezus' lichaam werd neergelegd. Sommigen daalden ook tot in de onderste crypte af waar Helena, moeder van keizer Constantijn, in de 4de eeuw restanten van het kruis had teruggevonden.

Laatste meters naar de top van de Olijfberg. En daarna weer naar beneden langs de 'Palmprocessie- route'.Aan de voet van de Olijfberg: de Hof van Olijven, waar Jezus in stilte en gebed doorbracht voor zijn arrestatie.

Zicht op de Haram as-Sharif met de gouden Rotskoepel in het midden en de Al Aqsamoskee links op de esplanade. Vooraan: de grootste Joodse begraafplaats ter wereld.

Cultuurgemengde muziekgroep in repetitie. Een project van de Interfaith Encounter Association.A
fscheidingsmuur tussen Jeruzalem en Bethlehem. Een hele wijk werd daardoor in twee gesneden.


Zicht op de ommuurde Oude Stad, vanop het dak van het Abraham House (pelgrimshuis).

De dertien deelnemers tijdens hun bezoek aan de historische Joodse wijk. Op de achtergrond een replica van de menora, verdwenen uit de Tempel na een opstand tegen de Romeinen.

Terug naar overzicht